Miina Jutila:
Työtä arkkitehtuurin arvostuksen lisäämiseksi

Loppuvuodesta 2022 Damyn toimintaan mukaan tullut Miina Jutila on arkkitehti, joka viestii suomalaisesta arkkitehtuurista suurille kotimaisille ja kansainvälisille yleisöille.

kuva: Linda Peltola

Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kentillä tehdään parhaillaan jännittäviä, pitkälle tulevaisuuteen kantavia päätöksiä. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseohanke etenee, ja on kiinnostavaa olla mukana tukemassa yhdistyineitä museoita kohti uutta aikakautta ja kauan kaivattua omaa rakennusta.

Elämme ratkaisevia aikoja myös globaalissa mittakaavassa. Meidän on tutkittava kaikkea toimintaamme kriittisesti ja tehtävä perustavaa laatua olevia muutoksia, jotta varmistamme planeettamme elinkelpoisuuden myös tulevaisuudessa. Rakennetun ja muotoillun ympäristön suunnittelijoilla on valtava potentiaali kehittää ratkaisuja visaisiin ongelmiin. Damyn toiminnassa voimme tuoda esiin tätä alojen positiivista vaikutusta.

Oma taustani on arkkitehtuurissa. Jonkinlaista organisaattorin ja järjestöjyrän vikaakin minussa lienee, sillä jo opiskeluaikoinani 1990-luvulla toimin aktiivisesti Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston osastoneuvostossa ja opiskelijajärjestö Arkkitehtikillassa. Killan isäntänä ja myöhemmin puheenjohtajana olin innokkaasti mukana järjestämässä tapahtumia ja tempauksia, ja muun muassa legendaarisiksi muodostuneet killan vuosijuhlien silliaamiaiset Yrjönkadun uimahallissa saivat alkunsa tuolloin.

Sattuma, uteliaisuus ja palava into tutkia maailmaa myös oman kotikenttäni ulkopuolella johdattivat minut Otaniemestä polveilevalle polulle, joka kuljetti minut Helsingistä Pariisiin ja muun muassa toimistoarkkitehdiksi, yrittäjäksi, graafiseksi suunnittelijaksi, elokuvalavastajaksi, näyttelysuunnittelijaksi, arkkitehtuurioppaaksi, toimittajaksi ja tiedottajaksi. Pidemmät pysähdykset tein omassa arkkitehtuuri- ja graafisen suunnittelun toimistossani ja Arkkitehti-lehden toimitussihteerinä.

Kotimaista ja kansainvälistä viestintää Archinfossa

Sittemmin reittini toi minut nykyiseen osoitteeseeni, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfoon viestintäpäälliköksi. Koen tekeväni merkityksellistä työtä arkkitehtuurin arvostuksen lisäämiseksi. Pyrin työssäni siihen, että arkkitehtuuri ja sen ilmiöt tulisivat ymmärrettävämmiksi, vuoropuhelu suunnittelijoiden ja rakennetun ympäristön käyttäjien välillä vahvistuisi ja suomalaisen arkkitehtuurin hienot esimerkit ja osaaminen tunnettaisiin paremmin maailmalla.

Saan työskennellä monenlaisissa innostavissa hankkeissa ja projekteissa, kuten Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyiden parissa. Viime vuosina olen vetänyt Archinfon koordinoimaa, yhdessä keskeisten arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioiden kanssa vuosittain järjestettävää Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien valtakunnallista teemaviikkoa ja siihen liittyvää päätapahtumaa Helsingissä. Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat viime aikoina limittyneet monissa muissakin projekteissa, kuten yhdessä Finnish Design Infon kanssa vuonna 2024 toteuttamassamme Helsinki Architecture & Design Highlights -kartassa.

Toiminta Damyssä on riittävän erilaista kuin päivätyöni mutta teemat ja tavoitteet ovat sopivan samanlaisia – hauskasti niistä hahmottuu yksi paksulla pensselillä maalattu punainen viiva.