Arabiasta Keilaniemeen - Fiskars Groupin uusi pääkonttori

Damyn ryhmä pääsi 27.11.2023 tutustumaan Fiskars-konsernin uuteen pääkonttoriin Espoon Keilaniemessä.

teksti: Virva Haltsonen & Timo Heikka

Fiskars-vierailulla tutustuttiin sekä yrityksen työympäristöhankkeeseen, rakennuksen arkkitehtuuriin ja sisustusratkaisuihin sekä poikkeuksellisen hienoon taidekokoelmaan. Mukaan mahtui 16 hengen ryhmä; kysyntää olisi toisellekin vierailulle, joka mahdollisesti järjestyy vuoden 2024 puolella. 

Kuva: Virva Haltsonen

Uusi pääkonttori on osa laajempaa Beam-hanketta, jossa Keilaniemen metrokorttelin pohjoisosaan muodostuu toimisto- ja liiketiloja sekä asuntoja sisältävä hybridirakennus ja ensiksi valmistunut 9-kerroksinen toimistotalo, jossa Fiskars Groupin pääkonttori sijaitsee. Kokonaisuuden arkkitehtuurista vastaa SARC-arkkitehdit. Raide-jokerin uusi pääteasema sijaitsee rakennuksen edessä.

Yksityiskohta teoksesta, joka suunniteltiin tilaan: Iittala&Waterford Used Timber Molds, 2022. Kuva: Virva Haltsonen

Rakennus on kahdeksankulmainen, ja siinä on kaksi hissikuilua. Niiden ympärille muodostuu erilaisia segmenttejä, jotka mahdollistavat erilaisia työskentelyalueita: muun muassa hiljaisen työn alueita ja ryhmätyöalueita. Suunnittelun aikana koronapandemia muutti työskentelytapoja siten, että hiljaisen työn alueita tarvittiin selkeästi vähemmän kuin alun perin rakennukseen oli mitoitettu. Tällä hetkellä työskentely jakautuu 50/50 läsnä- ja etätyöhön; uudenlainen työnteon malli pyrkii sujuvoittamaan ihmisten arkea ja parantamaan hyvinvointia.

Rakennukseen toivottiin myös omaa henkilöstöravintolaa. Toimijaksi valikoitui Food Camp Finland, jonka ravintola 1649 on avoin myös muille kuin työntekijöille. Huhujen mukaan se on Keilanieman alueen yksi parhaista lounaspaikoista. Ruokalistalla painottuu lähiruoka, ja se annostellaan aina lautaselle kunkin ruokailijan toiveiden ja erityisruokavalion mukaisesti.

Ravintola 1649. Kuva: Virva Haltsonen

Työntekijät olivat mukana noin 400:n hengen toimitilojen suunnittelussa, heistä 60 hengen ydinryhmä koko hankkeen ajan. Futudesign veti työympäristön ja tilojen osallistavaa suunnittelua. Uudenlaista ajattelua edustaa ratkaisu, jossa 9. eli ylin kerros on koko henkilökunnan yhteisöllinen tila, ei pomojen kerros. Yhteistiloja ovat esimerkiksi punttisali ja joogahuone, pimeät huoneet lepoon ja matkustamisesta palautumiseen sekä tilat imetykseen, rukoiluun tai hierontaan. Kalusteita tuotiin mahdollisimman paljon mukana vanhasta pääkonttorista ja Arabian tiloista, kuten kauniisti patinoituneita Artekin kalusteita.

9. kerroksen yhteisötila. Kuva: Virva Haltsonen

Yksityiskohta kerrosopasteista lattiamattoon toteutettuna upotuksena. Kuva: Virva Haltsonen

Alfredo Häberli, Untitled, 2012. Kuva: Virva Haltsonen

Kaikilla työntekijöillä on käytössään huopaiset Meno-kassit. Niissä kuljetetaan ja säilytetään henkilökohtaisia tavaroita, koska suurimmalla osalla työntekijöistä ei ole dedikoituja työpisteitä. Kuva: Virva Haltsonen

Neuvotteluhuone. Kuva: Virva Haltsonen

Kuva: Virva Haltsonen

Oppainamme toimivat projektipäällikkö Jaana Saarenpää ja palvelupäällikkö Linda Helistö, joka vastaa työntekijäkokemuksen kehittämisestä sekä aulapalvelusta. Jaana on ollut mukana työympäristöhankkeessa alussa asti ja osasi avata taustoja sekä ratkaisuja, joihin päädyttiin.

Varsinaisiin toimistotiloihin vieraita ei viedä. Vierailumme kulki tuloaulan kautta toiseen ja kolmanteen kerrokseen ja lopuksi ylimpään kerrokseen. Taidekokoelma on sijoiteltu kaikkiin kerroksiin. Jo tuloaula portaikkoineen ja uniikkeine esineineen ja taideteoksineen on hyvin näyttävä: yrityksen DNA:ssa oleva design haluttiin esiin heti sisään tullessa. Designin haluttiin näkyvän sekä uniikkiteoksissa, yrityksen tuotteissa että pienissä yksityiskohdissa, joista muodostuu arjen luksusta. Muun muassa lattiapinnoissa ja kalusteissa pyrittiin tekemään kestäviä valintoja: ei valittu halvinta vaan aikaa ja kulutusta kestävää.

Kuva: Virva Haltsonen

Fiskarsin metsästä tuodusta puusta toteutetun aulan tiskin on tehnyt Heikki Aska. Kuva: Virva Haltsonen

Gunvor Olin-Grönqvistin Puutarhapäiväkirja, 1982. Kuva: Virva Haltsonen

Kuva: Timo Heikka

Ravintolakerroksessa sijaitsee myös EMMA-museon kuratoima näyttely, jossa on esillä kuusi tilaustyönä toteutettua, Fiskarsin taidekokoelmaan liitettyä teosta. Taiteilijat ammensivat Fiskarsin brändille tärkeistä aiheista: käsityöläisyydestä, laadusta ja materiaaleista hyödyntäen eri tekniikoita ja materiaaleja.

Santtu Mustonen: Balancing act, 2022. Kuva: Virva Haltsonen

Helsingin Sanomat kertoi Keilaniemi Next -nimen saaneesta, joulukuussa 2021 valmistuneesta toimitalosta kuvin ja sanoin lokakuussa 2022. Lehti kuvasi sitä moderniksi versioksi helsinkiläisten Sokeripalaksi kutsumasta Alvar Aallon Enso-Gutzeitille Katajanokalle Kanavaranta 1:een 1950- ja -60- lukujen vaihteessa suunnittelemaan rakennukseen.

Edellinen
Edellinen

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu käynnistyy huhtikuussa

Seuraava
Seuraava

Arkkitehtuurimuseon Betoniunelmia-näyttely on ehdolla Vuoden kulttuuriteoksi