Damy myönsi Tulevaisuus-palkinnon muutoksiin sopeutuvan asuinalueen suunnittelua tutkivalle maisterin lopputyölle
Uusi palkinto nostaa esiin lahjakkaiden opiskelijoiden näkemyksiä kestävästä ja luonnonvaroja säästävästä suunnittelusta ja hyvinvointia luovasta visuaalisesta kulttuurista. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät Damy ry:n palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran 20. elokuuta 2024, Eliel ja Eero Saarisen syntymäpäivänä.
teksti ja kuvat: Miina Jutila
Ensimmäisen Damyn Tulevaisuus-palkinnon sai Oulun yliopistosta arkkitehdiksi valmistunut Jyri Fält, joka tutki yhdyskuntasuunnittelun alan lopputyössään Helsingin Hakaniemenrannan täydennysrakentamista resilienssi-käsitteen pohjalta. Ympäristön ja elämisen olosuhteiden muutokset, kuten muuttuvat elämäntavat ja väestörakenne sekä ilmastonmuutoksen seuraukset, aiheuttavat muutospaineita myös rakennettuun ympäristöön. Fält tarkasteli työssään arkkitehtonisia keinoja, joilla rakennetun ympäristön muutoksensietokykyä voidaan lisätä.
Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät Damy ry:n Tulevaisuus-palkinnon tuomaristo piti Fältin lopputyön aihevalintaa erittäin ajankohtaisena ja tarpeellisena. Tekijä tarkasteli suunnittelutehtävää monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti erilaisten tulevaisuusskenaarioiden valossa ja esitti konkreettisia ratkaisuja, joilla rakennettu ympäristö voi sopeutua tuleviin muutoksiin. Tuomariston mielestä suunnitteluratkaisujen selkeä ja helposti ymmärrettävä esittämistapa luo edellytyksiä eri alojen asiantuntijoiden ja yleisön väliseen keskusteluun.
”Arkkitehtuurissa ja yhdyskuntasuunnittelussa aikajänne ensimmäisistä luonnoksista toteutuneisiin hankkeisiin voi olla hyvin pitkä, ja tämän prosessin aikana ympäristön ja elämisen olosuhteet voivat muuttua odottamattomasti. Halusin diplomityöni olevan helposti lähestyttävä ja innoittavan ideoimaan uudenlaisia suunnitteluratkaisuja, jotka ottaisivat huomioon rakennetun ympäristön kyvyn sopeutua ja varautua muuttuviin olosuhteisiin”, sanoi Fält.
”Damyn Tulevaisuus-palkinto on paitsi suuri kunnia myös hieno palkinto siitä monen vuoden työstä, jonka diplomityöni valmistuminen vaati.”
Tunnustuspalkinnot kahdelle muotoilun lopputyölle
Kahdelle Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen lopputyölle myönnettiin tunnustuspalkinnot. Fashion, Clothing and Textile Design -koulutusohjelmasta valmistunut Praejeen Kunawong tutki taiteen maisterin työssään hävikkiruuan hyödyntämistä tekstiilikuitujen värjäyksessä. Työhön sisältyi värjäyskokeiluja ruokajätteillä, kuten avokadonsiemenillä, käytetyillä kahvinpuruilla ja sipulinkuorilla, sekä erilaisten kudontatekniikoiden kehittelyä. Lopputuloksena syntyi kaunis tekstiilinäytteiden kirjasto ja innovatiivisia tapoja käyttää luontoa säästäviä väriaineita.
Creative Sustainability -koulutusohjelmasta valmistunut Savannah Vize tutki lopputyössään ympäristökriisin osa-alueiden havainnollistamista leikillisyyden ja pelillisyyden avulla. Osallistavan suunnittelun metodeilla toteutettu iloisen visuaalinen pelikirja helpottaa ilmastonmuutokseen liittyvien vaikeiden kysymysten käsittelyä ja innostaa aktiiviseen osallistumiseen sekä ajattelun että tekojen tasolla.
Damyn Tulevaisuus-palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Parhaille arkkitehtuurin ja muotoilun maisterin lopputöille myönnettävä palkinto pyrkii vahvistamaan muotoilun ja arkkitehtuurin asemaa suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa ja näin tukemaan yhdistyneiden Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon toiminnan aihealueita. Palkintoehdokkaita pyydettiin kaikista Suomen korkeakouluista, joiden koulutusohjelmista valmistuu arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin, sisustusarkkitehtuurin tai muotoilun alan maistereita.
Damy on arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneiden aktiivinen yhdistys
Vuonna 1987 Taideteollisuusmuseon ystävät -nimisenä perustetun Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät Damy ry:n tarkoitus on paitsi tukea ystävämuseoidensa toimintaa, tehdä suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua tunnetuksi ja lisätä jäsentensä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Museoiden toimintaa yhdistys tukee muun muassa vapaaehtoistyöllä ja tutustumalla museoiden näyttelyihin. Lisäksi aktiivinen yhdistys järjestää jäsenilleen luentotilaisuuksia, tutustumiskäyntejä ja opastettuja matkoja.
”Toimintamme Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ystäväyhdistyksenä katsoo tulevaisuuteen, kohti museoiden yhdistymistä yhden katon alle uudessa museorakennuksessa. Tämän päivän vastavalmistuneet arkkitehdit ja muotoilijat ovat tulevaisuuden tekijöitä, ja perustamallamme palkinnolla haluamme nostaa esiin heidän ajatteluaan. Oli innostavaa nähdä, miten tärkeitä ja monipuolisia aiheita kaikki palkintoehdokastyöt käsittelivät – ja miten lahjakkaita tekijöitä kouluistamme valmistuu”, sanoi Damyn puheenjohtaja Matti Rautiola.
Palkinnonsaajat valitsi Damyn hallitus. Esituomariston muodostivat professori emeritus Yrjö Sotamaa, arkkitehti Pia Sarpaneva, muotoilija Hannu Kähönenja arkkitehti Miina Jutila. Tuomariston sihteerinä toimi hallituksen jäsen Timo Heikka.
Tulevaisuus-palkinto jaettiin tiistaina 20. elokuuta Eliel ja Eero Saarisen syntymäpäivänä, jota on perinteisesti vietetty Damy-päivänä. Palkittavien lopputöiden tekijät esittelivät tilaisuudessa työnsä ja vastasivat yleisön kysymyksiin.
Eliel Saarisen yhden päätyön, Helsingin rautatieaseman, juhlavassa Presidentin odotussalissa järjestetty palkintotilaisuus toteutettiin yhteistyössä Rakennustieto Oy:n ja Rakennustietosäätiön kanssa, sillä palkinnonjakoa edelsi Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen uuden kirjan Eliel Saarinen Public Buildings (Rakennustieto Oy 2024) julkistus. Juhlapuheen piti entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka on intohimoinen arkkitehtuurin harrastaja ja Saaris-tuntija.
Tapahtumayhteistyö Rakennustiedon kanssa oli monin tavoin luontevaa, sillä kirjan tekijöistä Jari Jetsonen ja kirjan graafikko Miina Jutila ovat Damy-aktiiveja. Upea tila, Presidentin odotussali, saatiin käyttöön Damyn hallituksen jäsenen, VR:n arkkitehtina uransa tehneen Pirjo Huvilan myötävaikutuksella.